Kesäkuun harjoitusvinkki liittyy kielenoppimiseen, moniaistisuuteen ja rentoutumiseen. Kiitokset Karille ja Ericalle mallina olosta – näin Göteborgissa!
Kertaamme kehonosien nimiä suomeksi, siitä ’3 K’ : keho, kosketus ja kuuntelu.
Valitse itsellesi pari, ottakaa 1 tuoli. Parhaiten harjoitus onnistuu, jos istuja sulkee silmänsä. Varmistakaa, että koskettelija pystyy vaivatta kiertämään istujan (tuolin) ympäri. Taustalla voi soittaa rentouttavaa musiikkia.
Toinen istuu tuoliin ja ottaa hyvän istumaasennon, kädet lepäävät reisien päällä.
Toinen pareista koskettaa rauhallisesti ja napakalla otteella istujan kehonosia. Istuja nimeä ääneen sen kehonosan, jota kosketetaan. Aluksi voidaan käydä läpi tärkeimmät kehonosat kuten käsi / jalka / pää jne. ennen kuin mennään yksityiskohtiin esim. ranne / lapaluu / polvi / poskipää/ peukalo….
Harjoitusta voi vaikeuttaa lisäämällä oikea / vasen määrittelyn.
Työskentely pidetään kiireettömänä ja rauhallisena. Kosketukseen voi liittää myös mielikuvan, että rentouttaa kyseisen kehonosan.
Pareista paremmin kieltäosaava voi aloittaa istujana = kehonosien nimeäjänä, jolloin koskettelija voi „kerrata“ ja päivittää omaa osaamistaan.
Vaihdetaan paikkoja.
Ruotsinsuomalaisille on tuottanut vaikeuksia muistaa mm. sanoja ‚solisluu‘ ja nilkka. Ei, ei ole avainluu (nyckelben) eikä jalkaranne , vaikka suora käännös tai sanan johtaminen niin helppoa olisikin.
Olen käyttänyt harjoitusta rentoutus- ja pariharjoituksena ruotsinsuomalaistenkoulutuksissa sekä vieraan kielen kehonosien nimitysten opettelussa. Harjoitus sopii myös kotona oman lapsen kanssa tehtäväksi.
Kannatan koko kehon ja aistimaailman mukaanottamista kielenoppimiseen – lyö monta kärpästä yhdellä iskulla!
P.S.
Ainiin, mikä ihme se tämä korvan osa onkaan – oleellista tietoako ? No, ainakin meillä on hauskaa!