Description
Sosiaali- ja terveydenhuollon muutokseen liittyy ammattien työorientaation muutos, joka näkyy hoitotyössä erittäin selkeästi. Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria tarjoaa toimijoille muutoksen tueksi muotoja, tapoja ja konkreettisia työkaluja.
Kirjassa käsitellään yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen tavoitteita ja hyötyjä erityisesti sosiaali- ja terveystoimen näkökulmasta. Keskeisenä tavoitteena on auttaa ja kannustaa ammattilaisia pohtimaan, miten asiakas/potilas saadaan mukaan yhdessä tekemiseen. Jokaisen teeman yhteyteen on liitetty toiminnallisia tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella ja syventää aihealueita. Yhdessä tekeminen edellyttää myös itsensä johtamisen taitoja, joten osa tehtävistä on tarkoitettu yksin pohdittavaksi ja itsearvioinnin työkaluiksi.
Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria-kirjan ensimmäinen osa keskittyy yhdessä tekemiseen asiakkaan/potilaan kanssa. Toimintatapojen kehittäminen edellyttää hoitoyhteisöissä ajattelutavan ja kulttuurin muutosta ja siksi toinen osa lähestyy työyhteisön yhteisöllisyyttä työntekijöiden näkökulmasta.
Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria on suunnattu sosiaali- ja terveysalan toimijoille johtajista ja opettajista potilaita/asiakkaita kohtaaviin työntekijöihin. Se sopii myös oppikirjaksi kaikkeen sosiaali- ja terveysalan koulutukseen. Kirjan teemoja voi soveltaa myös muille yhteiskunnan sektoreille, sillä yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä tarvitaan kaikkialla.
Terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on toiminut mm. terveydenhuollon opettaja ja työyhteisökouluttajana. Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria TAI vain kirja kokoaa tiivistetysti Mäkisalo-Ropposen laajan osaamisen ja työhistorian samojen kansien väliin.
Toivon, että lukiessasi tätä kirjaa saat uusia oivalluksia omaan työhösi ja työyhteisösi kehittämiseen. Oleellista on ymmärtää, että kysymys on ”enemmästä” kuin perinteinen, muodollinen yhteistyö. –Merja Mäkisalo-Ropponen-